BEELDWORKSHOPS

In de workshops staat het persoonlijke verhaal van elke deelnemer centraal. Om zichzelf en elkaar op een andere manier te leren kennen gaan we aan de slag op een creatieve manier. Een klein stukje meelopen in de proces van een kunstenaar. Hoe denkt en beleeft een kunstenaar de wereld om zich heen en hoe creëert de kunstenaar haar beelden. Dit persoonlijke proces van elke deelnemer reflecteert op mogelijke aanknopingspunten voor zelfsturing. Zelf richting geven aan de eerste stappen op weg, de weg anders dan gewend.Duur: 1 Dagdeel
max 10-12 deelnemersDoel workshops
De deelnemers bewuster maken van hun eigen waarneming en manier van kijken naar hun omgeving en zichzelf.

Alternatief A
Tekenen naar interne en externe observatie
Na een introductie door kunstenares Anja Sijben over de mogelijke manieren van kijken zullen de deelnemers zelf aan de slag gaan met tekenen op verschillende manieren. O.a. niet op het papier kijkend, ondersteboven. Diverse technieken komen van Betty Edwards, een Amerikaanse die haar hele leven onderzoek deed naar manieren van tekenen en de linker en rechter hersenhelft.

Resultaat

De deelnemers zullen op een meer subjectieve en creatieve manier van het gebruik van hun creatieve gedeelte van hersenen en intuïtie hebben weten aan te spreken. Deze kunnen ze op veel manieren bewust inzetten in het verder maken van hun eigen keuzes.

Alternatief B
Collage maken
Na een introductie door de kunstenares Anja Sijben over het leren onderzoeken van de waarden en belangrijke ontwikkelingswegen als kunstenares gaan de deelnemers a.d.h.v. een vraagstelling, bijv. ‘wat is je geheime verlangen’, ‘waar gaat je hart sneller van kloppen’ een collage maken. Deze collage is uitgangspunt voor verdere discussie.

Resultaat

De deelnemers hebben een beeldend resultaat van hun eigen passies, drijfveren. Een beeld dat ze lang daarna kunnen gebruiken om verdere ontwikkelingen en verkenningswegen te bewandelen.
Alternatief C
natuursymbool in de duinen
Na een introductie door de kunstenares Anja Sijben over het maken van beelden met natuur, gaan de deelnemers materiaal verzamelen in de natuur. Een persoonlijk zoeken. De kunstenares zal hen helpen door o.a. discussie over de verzamelende materialen. Daarna creeren de deelnemers een symbool voor hen waar ze op dit moment staan, wat hen krachtig maakt.

Resultaat

De deelnemers gaan met een persoonlijk symbolisch beeld naar huis wat staat voor hun eigen persoon op dat moment. Ze kunnen met dit beeld hun eigen persoonlijkheid verder vormgeven en kracht putten als referentiekader waarvoor ze staan en wat hun kracht is.