3d printen is als jezelf laten zien

2016 mrt focus_2_kl

3d printen, het op één punt, in een hoge energieconcentratie, laten versmelten van materialen tot een beeld, is als een handeling op één manier blijven herhalen en je zo laten zien. Het gaat om de intentie en aandacht waarmee je die handeling doet. Dat is zichtbaar voor de mensen om je heen.

Ik was eens in New Delhi op een markt en zag een man thee maken. Niets speciaals zou je zetten. Het was de manier waarop hij die thee maakte dat mijn aandacht trok. Zijn geconcentreerdheid, alsof het zetten van deze thee het belangrijkste was op aarde, was adembenemend. Zo mooi. Ik dacht als iedereen zijn of haar dagelijkse handelingen, al zijn deze nog zo klein, met een zo’n grote concentratie doet, hoe zou de wereld er dan uitzien?

Vaak doe je iets onder tijdsdruk en die tijdsdruk bepaalt je manier van handelen. Soms is het fijn om iets snel en efficiënt klaar te hebben. Maar soms iets de druk er onnodig. En heb je in misschien wel net zoveel tijd meer en beter resultaat door de manier van concentratie hoe je iets doet.

Er zijn verschillende manieren hoe je een handeling kunt doen. Je verricht een handeling:

  • zonder dat je achteraf weet of je hem gedaan hebt. (heb ik de deur op slot gedaan?) Je bent met de gedachten ergens anders terwijl je de handeling uitvoert.
  • uit routine zonder te denken, maar weet nog dat je het gedaan hebt.
  • vanuit (tijds)druk, ik moet dit doen, zonder er lol in te hebben, eerder een soort boosheid.
  • Met aandacht en bewustzijn, je bent met de gedachte bij de uitvoering
  • Met volle concentratie, je bent bewust van alle kleine variaties in de handeling
  • En ‘verdwijnt’ in de handeling, je vergeet de tijd en achteraf ben je verbaasd over het resultaat.

Het bewuster worden van hoe we dagelijkse handelingen doen en wat we daarbij denken, hoe meer je gedaan kunt krijgen en hoe beter, verrassender het resultaat is. Ik merk bij mezelf dat tijdsdruk mijn handelen vaak bepaald of de gedachte aan morgen, gisteren. Soms echter kan ik helemaal opgaan in het moment en ontstaat er een soort tijdsloze energie, die veel intenser is. Als ik dan naderhand kijk wat ik in die tijd gerealiseerd heb, ben ik verbaasd over mijzelf. Heb ik dat gemaakt? Vaak zijn het die momenten, waarop de parels ontstaan.

Je kunt jezelf uitnodigen een keer per dag of per week een handeling heel bewust uit te voeren. Hoe doe je het, gespannen(waar?) of ontspannen? Wat denk je erbij? Wat valt je op? Hoe adem je erbij?

Wanneer heb jij wel eens iets heel geconcentreerd uitgevoerd en wat was voor jou deze ervaring? Hoe hebben de mensen in jou omgeving daarop gereageerd?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.