Fixed or Flexibel?

fixed of flexibel?

Ik ben nu eenmaal zo. Sommige mensen hoor je het vaak zeggen. Je kunt deze mensen inflexibel of fixed noemen. Als je dat van jezelf herkent, wat betekent dat voor je?

Ik ben nu eenmaal zo stijf. Ik reageer nu eenmaal altijd zo. Maar wat is voor altijd. Een ding is zeker alles verandert voortdurend. Uiteindelijk blaas ook jij je laatste adem uit. Tot die tijd heb je de keuze jouw deur dicht te houden of deze blijvend op een kier te houden. Telkens kijkend of er zich toch kleine veranderingen voordoen, onderzoeken wat je in je hebt. Telkens opnieuw proberen. Datgene waarnaar je nieuwsgierig bent, datgene wat je graag zou willen dat het anders kan zijn. En misschien ontdek je op een dag dat je iets kan wat je nooit voor jezelf als waar hebt gehouden.

Flexibel zijn t.o.v. manieren van denken en doen. Het kan van alles zijn van een presentatie waar je bang voor bent, een stuk wandelen, iets eten, een beslissing nemen, een confrontatie aangaan. Of je het doet of niet maakt wie je bent en hoe je daarbij voelt.

Natuurlijk is dat ook niet blijvend, maar het maakt het leven wel een stuk dynamischer! Ik herken het bij mezelf. Een aantal jaren geleden hield ik mezelf voor, ik kan niet tekenen. Ik ben begonnen met veel en dagelijks tekenen en momenteel teken ik zelfs met links (terwijl ik rechts ‘ben’). Of wandelen. Ik had last van mijn knieën en heupen en kon nooit meer dan 5 km lopen met pijn in mijn heupen. Na dagelijkse oefeningen een half jaartje gestaag en 3 keer per week wandelen redde ik 12 km zonder pijn!

Welke verrassende ervaringen heb jij met iets proberen waarvan je al jaren ‘vast’ zat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.