Mensen ontmoeten…hoe doe je dat?

ontmoeten

Op het werk en in je privé leven ontmoet je voortdurend mensen. Het is makkelijk en soms ook zinvol heel snel te ‘oordelen’. Maar vaak zit dat oordelen ons ook in de weg. In de weg naar nieuwe ontmoetingen en verbreding van je eigen zienswijze. Dit zijn vooral ontmoetingen buiten je eigen comfortzone.

Mensen om je heen zijn in te delen in vier kwadranten.

The happy – enjoy their happines

 

The gifted, virtued – be inspired

 

The unhappy – have compassion

 

The wicked – stay away, investigate

 

The happy, the sad, the gifted en the wicked mensen. Hoe reageer jij op de mensen om je heen? Wordt je blij als je blije mensen tegenkomt? Of juist niet. Wat let je? Kun je compassie tonen voor mensen die het moeilijk hebben? Wat betekent compassie voor jou? Herken je iets van jou compassie in de andere mensen en andersom? En hoe ga je om met mensen die ‘gifted’ zijn in iets? Ben je daar jaloers op en keer jij je ervan af of zijn ze juist een voorbeeld voor je om verder te kijken, te onderzoeken en te komen dan waar je nu al bent? Hoe doen zij het, hoe denken zij? Hoe handelen ze, hoe gaan zij op mensen af? En the ‘wicked’. Dat is ook een interessante groep. Je kunt ze negeren omdat ze te ver van je afstaan of te vreemd zijn maar je kunt misschien ook open op hun afstappen en een gesprek met ze aangaan om te onderzoeken hoe zij denken. Natuurlijk je eigen veiligheid in acht nemend…:-) Of zijn het juist deze mensen die je energie wegnemen, die je niet echt ondersteunen ook al ben je misschien bevriend met ze. Ze stralen misschien kracht uit, maar gaat deze ten koste van andere (waaronder jezelf?) Word bewust van deze mensen en pas op jezelf. Hou ze op een afstand.

Onderzoek wat mensen in jou omgeving met je doen. Welke invloed ze op je hebben. Door er bewust van te worden kun je er meer van genieten of bewuster afstand van nemen.

Welke ondervindingen heb jij door met open vizier op mensen af te stappen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.