Spiegelen als groepsbeeld

2015 april groepsgedrag_2

Heb je wel eens twee mensen in gesprek geobserveerd? Wat zegt hun lichaamstaal? Straalt het eenheid uit, ruzie, geïnteresseerdheid, desinteresse, geïntrigeerd? Staan ze recht tegenover elkaar, naast elkaar of in een bepaalde hoek naar elkaar?

De non-verbale lichaamstaal kan veel zeggen over de verhouding tussen de twee op dat moment. Soms zie je zelfs dat ze identiek staan of zitten en als de een iets verandert aan zijn houding dat de ander het automatisch ook doet, het zogenaamde spiegelen van gedrag. Zeer waarschijnlijk hebben ze dezelfde mening en gevoelens over het onderwerp dat ze bespreken.

Je kunt dit ook bewust toepassen en als team sterker overkomen in de rest van de organisatie. Spiegel in houding, stem, gebaar degene die spreekt tijdens een presentatie. Natuurlijk met mate zodat de andere partij het alleen voelt maar niet bewust meekrijgt. Ook kun je zo ongewenst gedrag in een team vergroten en de betreffende persoon daar respectvol op wijzen. Als teamlid kun je ervaren welke houding het meest vertrouwt bij jou past en welke houdingen je verder kunt ontwikkelen.

Goed is om dit eerst te oefenen. Welke houding wil je als team uitstralen? Kijk in de groep wie daar het beste in is. Deze persoon kun je als groep imiteren tijdens een groepspresentatie. Het hele team komt zo als een eenheid en krachtig over.

Hoe bewust ben jij bezig met de houding van je team(leden)?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.