John Cleese: Creativiteit komt uit het onbewuste, geef het de ruimte!

creativiteit ontstaat in rust en concentratie

Als creativiteit uit logica voort zou komen, zouden veel intelligente mensen creatief zijn. Waarom proberen we dan op een logische manier de creativiteit aan te wakkeren? De mooiste ideeën komen op een speelse manier in een ontspannen moment uit het onbewuste. Het onbewuste horen is lastig, het wordt vaak overdonderd door gedachten.

Teveel afleiding weerhoudt ons op vandaag van creativiteit. Wanneer was het de laatste keer dat je een tijd zonder mobiele telefoon hebt geleefd? Wanneer heb je je afgesloten van de rest, gecocoond, in een park of anderszins? Eerst alle opdrachten wat je in je hoofd hebt (het to do lijstje) nog eens opschrijven en dan aan een bepaald onderwerp denken. Er zullen altijd ideeën komen. Beweeg, zet alles in je lijf in beweging. Loop en lach. Bij lachen heb je andere gedachtes dan als je onder druk staat.

Geef aandacht aan de ideeën die naar boven komen. Veroordeel ze niet gelijk. Soms is het in eerste opzicht meest onzinnige idee de aanleiding om tot een andere oplossing te komen.

Welke ervaringen heb jij met rust, stilte en creativiteit? En hoe heb je dat in je werkende leven ingebouwd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.