Luisteren naar je eigen lichaamsmuziek voor optimaal functioneren

muziekstuk

In een team is het belangrijk om optimaal met jezelf en anderen in contact te zijn om het optimale uit jezelf en anderen te halen. Ook subtiele informatie speelt daarbij een belangrijke rol.

Je hersenen en lichaam wisselen voortdurend informatie uit. Het is een groot netwerk waarlangs informatie loopt. Dr. Candance Pert heeft er onderzoek naar gedaan en beschreven in zijn boek Molecules of Emotion. Als je je voorstelt dat elke informatie met een andere toon en een ander snelheid door je lichaam loopt, ontstaat er een groot muziek stuk. Het is de kunst om dit muziekstuk of enkele noten ervan te horen en ernaar te handelen.

Bij de meesten van ons overheerst het aandacht geven aan gedachten. Het luisteren naar je lichaamsmuziek, je intuïtie, is als het ware het luisteren naar een transistorradio tijdens een rock concert. Het vraagt aandacht en concentratie om het te leren ‘horen’, en nog meer oefening om ernaar te handelen. De gedachten kunnen erg dominant zijn en je kleine transistor muziek overstemmen en wegduwen.

Het oefenen in het luisteren naar je intuïtie is makkelijker als het rustig om je heen is. Bijvoorbeeld te wandelen, ergens in de natuur stil te staan, of gewoon in bed te liggen. Luister naar wat je botten, je hart, je darmen, je vingertoppen, je tong, de binnenste spieren rondom te botten je te vertellen hebben. Je kunt dit vergroten door te een paar keer langzaam in te ademen en diep uit te ademen, je buik zacht te maken, je tong ontspannen in je mond te laten liggen, je keel te ontspannen en …. ontvankelijk te zijn.

Vertel over jou ervaringen met het leren kennen van je lichaam en wat het je heeft opgeleverd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.